
Kiruna.
I början av 2000-talet stod det klart att Kiruna stad skulle flyttas med anledning av gruvbrytningen. Stadsomvandlingen är den största i modern tid – och vi är med på plats.
BAKGRUND
Järnmalmsbrytningen pågick i över hundra år utan att staden påverkades. När gruvbolaget LKAB presenterade en framtidsprognos av gruvdriftens påverkan på närmiljön klargjordes det att sprickbildningar skulle drabba staden. År 2004 offentliggjorde Kiruna kommun att staden skulle flyttas. Efter många år av planering har nu stadsomvandlingen nått en milstolpe när den nya centrumkärnan kunde invigas den första september.
En tillgänglig och promenadvänlig stad.
Omvandlingen av Kiruna ska främja lättillgängligheten till natur, friluftsliv och levande handel. Stadskärnan ska vara en tät och självklar mötesplats för invånare och besökare när stad och natur samspelar. Kiruna kommer att vara en plats för alla människor och stor vikt läggs vid att det ska vara en jämlik stad. Hög framkomlighet prioriteras för att alla ska kunna röra sig i stadsmiljön. Bland annat låter man trottoarerna vara bredare och skapar åtskilda utrymmen för cykeltrafik. Biltrafik i centrum ska till stor del ske på gåendes villkor.



Lokala materialval
Den stora stadsomvandlingen innebär möjligheter för Kiruna att göra klimat- och resurssmarta val. Lokala material och återvinning från den gamla stadskärnan utgör en del av det hållbara perspektivet. Allt från hällar, gatsten, kantsten och blocksteg har bestått av närproducerad, nordisk natursten och grusmaterial är lokalt från Kiruna.
De största utmaningarna med arbetet på plats
Eftersom den nya stadskärnan är under uppbyggnad har det rört sig väldigt få tredje man i området under tiden arbetet har pågått. Däremot har det varit otroligt många hantverkare samtidigt på en liten yta vilket ibland kan bli trångt för inblandade. Många arbeten är beroende av uppehållsväder och mycket ska göras på kort tid – något som kan vara utmanande eftersom Kiruna har ett subarktiskt klimat. Säsongen är kort och nederbörden är återkommande.

Platschefens uttalande
Viktor Kruukka är Berggren & Bergmans platschef. Så här säger han om arbetet på plats.
− Den största utmaningen är nog att det är en kort säsong. För oss i Kiruna är det en utmaning med all stenläggning i nya centrum då det är stora ytor, varierade materialval samt unika parkprodukter såsom stål, soffor, växtbäddar med mer. Detta är vi inte vana vid i Kiruna. Mycket har varit nytt för oss och det är en utmaning men samtidigt roligt.
Vad har varit viktigast i arbetet med stenläggningarna?
− Kvalitet! Att det är utfört efter handling med raka snygga linjer och jämna fina ytor horisontellt. Dessutom att ha stödet att upptäcka brister i handling för att göra ytor ännu bättre och finare.
Hur har du upplevt Astrimants utförande dessa 2 år?
− Gott samarbete med både ledning och yrkesarbetare. Kunnigt yrkesfolk, god kvalitet!

Arbetsledare Joao berättar
− Här är det mycket markförankringssystem. Ytor ”låses in” med dessa för att inte vrida sig. Det är otroligt pilligt och svårt att göra detta arbete snyggt och effektivt. Långa linjer i granithällar ställer också krav på att man hela tiden är alert för att få ett snyggt resultat. Vädret är faktiskt bra här uppe. Lagom temperatur att jobba i, men visst regnar det lite mycket ibland.

Vad är det bästa med att jobba som stentekniker på Astrimant?
− Jag har en väldigt bra relation med cheferna på Astrimant. De har känslan för hur det går i mitt arbete och varför. Det är en öppen och ärlig dialog mellan oss, det gillar jag.
Kontakta någon av oss
Med de skickligaste stenteknikerna utför vi stenläggningar till gator, torg och offentliga miljöer.