
LÖFBERGSKAJEN.
För att jämna till torgstråket i Löfbergskajen – Tyggårdsviken, tas smågatstenen upp och underlaget jämnas till. Här har vi sedan återbrukat den gamla, svenska smågatsten i den nya stenläggning för att ge kajen ett nytt lyft.

SMÅGATSTEN
Här var det viktigt att ta till vara och återbruka stenmaterialet. Gatstenen har en lång hållbarhet och det lönar sig att återanvända detta fina material. Inte minst för att den redan naturliga slitningen gör att helheten smälter in på ett organiskt sätt i omgivningen.
Gatsten är ett av våra äldsta naturmaterial.

Bevara historien
Den som har promenerat här i kajen känner till tågrälsen som löpte genom smågatstenen. För att verkligen bevara Löfbergskajens industriella uttryck har man ersatt den gamla tågrälsen med stålskenor som ska efterlikna utseendet av originalet. Gatstenen ramar in detta på ett naturligt sätt och bågmönstret skapar en levande yta.

Smågatstenen har lagts i bågmönster.
Smågatstenen ramar in detaljer.

Ett hantverk
Den inre hamnen intill kaffeskrapan är ett vältrafikerat stråk för fotgängare och cyklister. För att underlätta arbetet behövde man därför begränsa möjligheten till genomfart. Något som alltid är viktigt när man arbetar med gatsten är att alla stenar håller samma nivåskillnad. Det är ett hantverk som kräver precision och mönsteranpassningar.

Kul att veta!
Det var år 1960 som kaffeskrapan i Karlstads inre hamn invigdes. Byggnaden och platsen där Löfbergs tillverkar sitt kaffe har blivit ett signum för staden. Karlstads inre hamn anlades under 1860-talet och har haft en stor roll för Karlstads handel och sjöfart. Idag är platsen ett levande och restaurangtätt område som lockar både nya och vana besökare.
Fler projekt med smågatsten!
Visste du att smågatsten är ett av de material som återbrukas mest? Det gör det näst intill oslagbart i fråga om livslängd. Kika på fler av våra projekt med återbruk och smågatsten i fokus.