Projekt

Återbruk av gatsten ger Löfbergskajen nytt lyft

Uppdragsgivare

Infrakraft, Karlstad kommun

I Karlstads inre hamn vid Löfbergskajen har vi under senvåren återbrukat gammal, svensk gatsten för att ge kajen ett nytt lyft.

Här var det viktigt att ta till vara och återbruka stenmaterialet. Gatstenen har en lång hållbarhet och det lönar sig att återanvända detta fina material. Inte minst för att den redan naturliga slitningen gör att helheten smälter in på ett organiskt sätt i omgivningen.

Den som promenerat här i kajen känner till den gamla tågrälsen som sparats på delar av gångstråket. För att verkligen bevara Löfbergskajens industriella uttryck har man ersatt den gamla tågrälsen med stålskenor som ska efterlikna utseendet av originalet. Gatstenen ramar in detta på ett naturligt sätt och bågmönstret skapar en levande yta.

Viktigt vid arbete med gatsten

Den inre hamnen intill kaffeskrapan är ett vältrafikerat stråk för fotgängare och cyklister. Därför behövde man begränsa möjligheten till genomfart för att underlätta arbetet. Något som dessutom alltid är viktigt när man arbetar med gatsten är att ytan ska vara jämn och att alla stenar håller samma nivåskillnad. Precis som resultat visar i Löfbergskajen.

Gatsten är ett våra äldsta naturmaterial.

Inre hamn och Löfbergskajen

Det var år 1960 som kaffeskrapan i Karlstads inre hamn invigdes. Byggnaden och platsen där Löfbergs tillverkar sitt kaffe har blivit ett signum för staden. Karlstads inre hamn anlades under 1860-talet och har haft en stor roll Karlstads handel och sjöfart. Idag är platsen ett levande och restaurangtätt område som lockar både nya och vana besökare.

Läs om fler projekt med hållbarhet i fokus.

Välkommen

Astrimant

Nu undrar du förmodligen varför du har hamnat här av alla ställen. Oroa dig inte – det finns en logisk förklaring. Från och med 2022 är Stenteknik och Astrimant ett och samma företag. Låt oss introducera det som vi har sett så mycket fram emot.
Vår nya webbplats – Astrimant.se!

Här har vi samlat allt du behöver veta om vår verksamhet och det senaste från branschen. Äntligen finns all expertis på ett och samma ställe.

Varmt välkommen! Om du har frågor gällande sammanslagningen mellan Stenteknik och Astrimant är du välkommen att vända dig till info@astrimant.se