Aktuellt

Norvik hamn årets bygge 2021

March 31, 2021

Stenis

Norvik hamn är ett av sveriges största byggen i modern tid. Det började planeras för 14 år sedan och tog fyra år att snickra ihop till en totalkostnad av 3,8 miljarder kronor. Nyligen utsåg Byggindustrin den nya hamnen till årets bygge 2021, och Stenteknik i Karlstad var med från starten.

Listan över entreprenörer som deltagit i bygget av Norvik hamn är lång. 
– Här har alla byggsektorns discipliner varit inblandade. Samordningen har varit den största utmaningen, men vi har arbetat med väldigt duktiga entreprenörer. Det sa Karl Lagerlöf, chef för operativa verksamheten på Stockholms Hamnar, till Byggindustrin under prisutdelningen.

260.000 kvadratmeter maskinlagd låsbar marksten

JM Entreprenad hade totalentreprenaden och Stenteknik fick uppdraget att maskinlägga 260.000 kvadratmeter låsbar marksten över containerterminalen och RoRo-terminalen.
– Det här är det största makstensprojektet i Sveriges historia och det har tagit oss två och ett halvt år att lägga all sten. Det känns fantastiskt att bygget prisas av Byggindustrin, berättar Christoffer Höjer, vd och ny delägare på Stenteknik.

Enorm belastning

Ytan trafikeras nu av tunga kranar, truckar och långtradare, och stora containrar staplas ovanpå varandra i höga torn. Belastningen är enorm, vilket ställer stora krav på ytans hållbarhet.
– Med fel typ av markbeläggning skulle ytan inte hålla. Men låsbar marksten ger en halvelastisk yta som tål både statisk belastning och vridande horisontella krafter. Dessutom blir behovet av underhåll minimalt, säger Höjer.

2019 var Stenteknik även med och byggde nya Sergels Torg, som samma år nominerades till Årets bygge.

Stenteknik ägs och drivs sedan 1 mars i år av Christoffer Höjer och Per Junghage. De köpte tillbaks företaget av S:t Eriks som ägt företaget sedan 2014.