Aktuellt

Företagsgrundare köper Stenteknik

March 8, 2021

Stenis

Christoffer Höjer och Per Junghage har köpt Stenteknik i Karlstad AB av betongkoncernen S:t Eriks. Affären gick igenom 1 mars 2021, och de nya ägarna satsar vidare på att utveckla marknaden för maskinlagd marksten och stenläggning av offentliga miljöer.

2006 var Christoffer Höjer och Per Junghage med och grundade Stenteknik.

Pionjärer på maskinläggning

Stenteknik var pionjärer på att använda maskiner för att effektivisera läggning av marksten på stora ytor. De växte snabbt i början på 2010-talet, och 2014 köptes företaget av betongkoncernen S:t Eriks.
– Vi har lärt oss mycket av att vara i den här stora koncernen, men nu är vi sugna på att stå på egna ben igen och fortsätta utveckla företaget, säger Stentekniks vd, Christoffer Höjer efter att affären med S:t Eriks gått igenom.

Bygger många logistikterminaler

Framtiden ser ljus ut menar Höjer.
– E-handeln växer och det byggs många logistikterminaler i hela landet just nu. Den tunga trafiken på terminalerna sliter enormt på underlaget, vilket gör marksten till en lämplig beläggning. Förr var det för dyrt att stenlägga så stora ytor. Men med maskinläggning så talar ekonomin istället för sten, menar Höjer.

Beställare vill ha natursten

Stentekniks andra affärsområde är stenläggning av offentliga miljöer.
– Trenden är att kommuner och beställare vill ha natursten för att det håller över tid och är estetiskt tilltalande. Men få i Sverige är duktiga på naturstensläggning, eftersom det är ett hantverk som kräver stor erfarenhet och fingertoppskänsla. Den kompetensen har vi skaffat från Portugal, som har de duktigaste stensättarna i världen, menar Per Junghage, affärsområdesansvarig för offentliga miljöer, och delägare i Stenteknik.

Nyligen var Stenteknik med och färdigställde nya Slussen i Stockholm, och i vår har företaget flera stora logistikprojekt på gång. Bland annat en terminal i Södertälje, som börjar stenläggas i april.

FÖR FRÅGOR KONTAKTA:
Christoffer Höjer, vd Stenteknik, 070-88 66 403