Aktuellt

Astrimants årsresumé 2022

Murad kulvert

January 5, 2023

Emma Arvidsson

Smågatsten

ÅRET SOM GÅTT.

Det händer mycket på ett år. Detaljplanering inför offentliggörandet av Stentekniks och Astrimants sammanslagning, utmanande arbetsmoment, noggrann arbetsplanering, storslagna projekt och många nya arbetsplatser. Vi vill blicka tillbaka på året som gått tillsammans med dig.

Bakom kulisserna

Vintern 2022 inleddes i vanlig ordning med en lugnare period för våra medarbetare. Bakom kulisserna pågick däremot ett större planeringsarbete inför Stentekniks och Astrimants kommande sammanslagning. En ny hemsida framarbetades och lagom till att säsongen började på riktigt kunde vi meddela sammanslagningen den 19 maj. Tillsammans är vi nu en större plattform för framtidens stenteknik.

Vy över hav
sten|tekn·ik

Idag pratar vi om stenteknik som ett arbete. Att jobba med stenteknik och att vara en stentekniker. För oss har ordet en bred betydelse som berör hantverkets arbetsmoment. Konstruktion, konstruktionsteknik, kvalitetsteknik, maskinelement, produktion, produktutveckling, projektledning och mycket mer. Genom att använda stenteknik som ett särskilt branschord för det arbete vi utför bär vi alltid med oss företagets historia.

Våren kom!

Under våren pågick bland annat projektet Vikenförbindelsen i Karlstad. Kantsten ramar in storgatsten och smågatsten som lades i refuger och utmed cykel -och gångstråk. Dessutom användes sprängsten till dekorativa ytor i exempelvis rondeller. Ett material som även användes till en mur på Stockfallet i Karlstad.

Kantstensinramad refug
Sprängsten i refug och rondell

Kallmur på traditionellt vis

Och fler murar har vi arbetat med! Inför 200 årsjubileet av Göta kanal restaurerades bland annat en av kanalens största kulvertar vid Norrqvarn. Den övre delen av kulvertens mur var i stort behov av att rustas upp. Muren restaurerades med kallmurteknik och det krävdes precision och ett skarpt öga för detaljer när de stora stenblocken lades på plats med millimeteranpassning. Ett tekniskt utmanande arbete med ett väldigt fint resultat.

Murad kulvert

Stadsomvandlingen av Kiruna

Ett av de större projekten som inleddes av Stenteknik men som nu fortgår under Astrimant är stenläggning av den offentliga miljön i Kirunas nya stadskärna. När man för ett antal år sedan kunde beräkna hur sprickbildningar från gruvnäringen skulle komma att påverka de centrala delarna av Kiruna togs beslutet om att flytta stadskärnan några kilometer bort. Kirunas subarktiska klimat gör att säsongen för stenarbeten är kort. Trots att tiden ibland kändes knapp kunde invigningen av nya Kiruna centrum hållas den 3 september.

Nordiskt producerade hällar, gatsten, kantsten och blocksteg pryder ytorna. Ett både svårt, roligt och lärorikt arbete.

Vy över Kirunas nya torg
Stenläggning av smågatsten i Slussen

Återbruk av smågatsten har varit ett tema i flera projekt under året som gått. Att veta hur smågatstenen bör behandlas för att få till den jämna ytan med mönsteranpassning är ett gediget hantverk.

Smågatsten i gästhamn
Löfbergskajen
Smågatsten och kantsten i refug
Vikenförbindelsen
Låsbar marksten

Tusentals kvadratmeter låsbar marksten

Maskinläggning av marksten och projekten i de offentliga miljöerna pågick i vanlig ordning parallellt. Ett av de större projekten vi gladde oss åt tog plats i Falköping. 38 000 kvadratmeter av låsbar marksten! Jula Logistics nya logistikcenter kommer nu att kunna förlita sig på en slitstark, hållbar och flexibel markyta i många år framöver. Och Falköping blev inte den enda nålen på kartan! Maskinläggning har under året även pågått i bland annat Göteborg, Rosersberg, Karlstad, Uppsala, Eskilstuna, Järfälla och Upplands-Bro. Fler nya platser väntar oss under det nya året.

Dalarna, Dalarna, Dalarna

Under säsongen pågick även ett flertal projekt i Dalarna. Ett av dessa var utsmyckningen av Faluns nya rondell. Raka linjer av kullersten blev effektfullt och skapade en konstrast i cirkulationsplatsen. Några projekt i Dalarna kommer även att fortsätta under 2023.

Även i Täby Park kommer stenläggningsarbetet att återupptas när den nya säsongen inleds. Den nya stadsdelen prioriterar hållbarhet i alla led. Bland annat har sprängsten använts.

Kullersten i rondell
Kantsten och kullersten
Stenläggning av smågatsten

Vårt första projekt i Norge

Det var helt klart en milstolpe när det stod klart att vårt första projekt i Norge skulle genomföras. Här utsmyckades Halden med smågatsten i bågmönster och långa rader med storgatsten.

Maskinläggning av dränerande marksten

Tiden går fort när man har roligt

Det har varit ett händelserikt år. Förutom alla projekt har utvecklingen av dränerande konstruktioner pågått i bakgrunden. Det är ett av de hållbarhetsområden som vi ser fram emot att visa mer av under det nya året. Nu blickar vi fram mot en ny säsong och hoppas att du vill fortsätta att följa vår resa.

Du kan också följa oss på våra sociala medier.

Facebook logo
Instagram logo
LinkedIn logo