Aktuellt

Hur fort går det att maskinlägga marksten?

Maskinläggning av marksten

June 5, 2018

Stenis

Många frågar oss: Hur fort går det att maskinlägga marksten? Svaret är att det beror på en massa olika saker. Exempelvis storleken på ytan, hur lite hinder som står i vägen och hur nära stenläggaren pallarna med sten kan köras. Dessutom spelar det roll vilken sorts sten som ska läggas och givetvis hur duktig stenläggaren är på att hantera maskinen.

Men vi tar det från början.

Kvalificerat precisionsarbete

Den mest avgörande faktorn för hur snabbt det går är hur erfaren och duktig stenläggaren är. Att maskinlägga marksten är ett kvalificerat precisionsarbete, som tar flera år att bli riktigt vass på. En komplett nybörjare kanske klarar att lägga 30 kvadratmeter i timmen. Med rätt coachning och mycket träning kan samma person vara uppe i mellan 100 – 150 kvadratmeter i timmen efter ett års arbete. Om förhållandena är riktigt bra, vill säga. Om de är mindre bra kan det gå betydligt långsammare.

Lång trappa effektiviserar

På filmen här ovanför kan du se hur det ser ut när vi maskinlägger marksten på en logistikcentral i Helsingborg. Uppdraget kommer från Älmby Entreprenad och Catena och stenen vi använder är tio centimeter Hexa. En perfekt lösning för tunga lastbilar, som kommer hålla i många år. Lägg märke till hur hjullastarföraren lägger fram stenpallar så nära läggmaskinen som möjligt för att effektivisera logistiken för stenläggaren. Se också den “trappa” av stenlägg som bildas i takt med att arbetet fortskrider. Ju längre den trappan blir, desto snabbare går det för stenläggaren att arbeta, eftersom det alltid finns stenar framkört att plocka ifrån.

230 kvadratmeter per timme

Porträtt av Christoffer Allenby, arbetsledare på Stenteknik
I Kapellskär lyckades Christopher Allenby lägga 2300 kvadratmeter under tio timmar.

2015 lyckades Christopher Allenby på Stenteknik lägga 2300 kvadratmeter på tio timmar i hamnen i Kapellskär utanför Norrtälje. Då var förhållandena helt perfekta. Ytan i sig var hela 75.000 kvadratmeter stor. Det gjorde att Christopher kunde arbeta på många fronter samtidigt. Han var uppbackad av en rutinerad hjullastarförare som effektivt tog bort tomma stenpallar och körde fram nya. Därmed behövde Christopher aldrig vänta på att det skulle köras fram stenar. Om stenen var slut på en pall plockade han från en grannpall.

Vädret påverkar

Något som kan ställa till det för oss är vädret. Att maskinlägga marksten i frost är ingen rolig historia, eftersom lagren av stenar som ligger på pallen fastna i varandra. Så när du lyfter ett lager sten, kan du få med dig fler stenar ifrån underliggande lager, vilket skapar merarbete och gör processen betydligt långsammare. Det är fullt möjligt att sätta stenpallarna i ett uppvärmt tält, men det krånglar naturligtvis till logistiken och gör vårt arbete betydligt dyrare.